Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Βεργαδέικα, Φουντέικα, Άγ. Κωνσταντίνος (Ρεγκόζενα), Αγόριανη, Γεωργίτσι, Αλευρού, Καστόρειο (Καστανιά), Λουσίνα, Ντεμήρου (Κάστωρ), Καστρί, Νέα Λιβερά, Σερβέικα, Bορδόνια (Λόπεση, Παπαδιάνικα, Επάνω Χώρα, Σουλήνα, Κάμπος, Όραχος), Καραβάς, [Σελλασία, Κονιδίτσα], Παρδάλι, Πελλάνα, Περβόλια
Με αυτή την καταπληκτική θέα του Ταϋγέτου μεγαλώσαμε στον τόπο μας ...από μικρά παιδιά

..κατά παράφραση του κόμικ "Asterix & Ovelix: "Σε ένα χωριό της Λακωνίας δυο ανυπότακτοι χωριάτες είπαν να φτιάξουν το δικό τους μπλογκάδικο"
Βασικά θέματα ...με μια ματιά:
Αναρτήσεις:

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

2.2. Η περιοχή μας στο Google earth.

 Μεγάλη υπόθεση το πρόγραμμα Google earth, ομολογουμένως...
 Ποιος θα το περίμενε, λίγο καιρό πριν, ότι θα μπορούσαμε να βλέπουμε τόσο άνετα και εύκολα δορυφορικές φωτογραφίες από οποιοδήποτε μέρος της Γης! 'Ετσι, λοιπόν, έχει καθένας-μας τη δυνατότητα να δει το σπίτι του αλλά και τα χωράφια του στον κάμπο μας. Αν επιλέξεις από την επιλογή Εργαλεία > Χάρακας, θα έχεις τη δυνατότητα να μετρήσεις αποστάσεις από το ένα μέρος στο άλλο ή να μετρήσεις το μήκος ενός χωραφιού σου κλπ. Αν, τώρα, μεταβείς π.χ. στις συντεταγμένες 36ο 57΄11.51΄΄Β και 22ο 20΄58.10΄΄Ε, θα δεις την κορυφή της "πυραμίδας" του Ταϋγέτου (στο σημείο αυτό δείχνει ως υψόμετρο τα 2.358 μ.).
 Αν, επιπλέον, χρησιμοποιήσεις και τα εργαλεία (την μπάρα με τα βελάκια + και -) που έχει επάνω δεξιά στην οθόνη, τα οποία στρέφουν την εικόνα από το κάθετο επίπεδο στο οριζόντιο, τότε μπορείς να δεις μια πιστή τρισδιάστατη αναπαράσταση της περιοχής που έχεις επιλέξει.
Είναι εκπληκτικό το ότι μπορείς να δεις για παράδειγμα τον Ταΰγετο ή τον Πάρνωνα ανάγλυφους στην οθόνη και να μην έχουν καθόλου διαφορά στην ανατομία τους από ό,τι τους βλέπουμε εμείς καθημερινά, δεξιά και αριστερά, απέναντι από το χωριό μας! Εάν, όμως, διαλέξεις να δεις την περιοχή από υψηλότερο υψόμετρο, θα μπορέσεις να δεις μια γενικότερη άποψη της περιοχής μας σε σχέση με τα παράλια της Πελοποννήσου!  (..για μεγέθυνση, κάνετε κλικ επάνω στις εικόνες μας)
 Επίσης, αν μεταβείς λίγο πιο βόρεια, προς τη Μεγαλόπολη, θα μπορέσεις να δεις την αρχή της νέας οδού [αν δεν κάνω λάθος είναι οι συντεταγμένες: 37ο 21΄31.65΄΄Β, 22ο 08΄17.15΄΄Ε] που θα περάσει από τον κάμπο μας (οι φωτογραφίες εκεί, όμως, δεν είναι πρόσφατες, είναι λίγα χρόνια παλαιότερες): ξεκινάει ως διασταύρωση από την οδό Τρίπολης-Καλαμάτας, ασφαλτοστρωμένη, ενώ το νεότερο άκρο της είναι ακόμα στο στάδιο της χωματουργικής επεξεργασίας.
 Και, βέβαια, οι δυνατότητες αυτού του προγράμματος δεν σταματούν μόνον εδώ... Τι να πούμε για το τι μπορείς να δεις γενικότερα πάνω στη Γη (π.χ. τα ναυάγια ή τις τρισδιάστατες εικόνες μέσα σε μεγαλουπόλεις, όπου είναι σαν να βαδίζεις κανονικά στους δρόμους τους), αλλά και στο διάστημα (αστερισμούς, γαλαξίες κλπ., όπως και την πλήρη απεικόνιση της επιφάνειας της Σελήνης ή του Άρη).
Πελλ. Α

Δεν υπάρχουν σχόλια: