Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Βεργαδέικα, Φουντέικα, Άγ. Κωνσταντίνος (Ρεγκόζενα), Αγόριανη, Γεωργίτσι, Αλευρού, Καστόρειο (Καστανιά), Λουσίνα, Ντεμήρου (Κάστωρ), Καστρί, Νέα Λιβερά, Σερβέικα, Bορδόνια (Λόπεση, Παπαδιάνικα, Επάνω Χώρα, Σουλήνα, Κάμπος, Όραχος), Καραβάς, [Σελλασία, Κονιδίτσα], Παρδάλι, Πελλάνα, Περβόλια
Με αυτή την καταπληκτική θέα του Ταϋγέτου μεγαλώσαμε στον τόπο μας ...από μικρά παιδιά

..κατά παράφραση του κόμικ "Asterix & Ovelix: "Σε ένα χωριό της Λακωνίας δυο ανυπότακτοι χωριάτες είπαν να φτιάξουν το δικό τους μπλογκάδικο"
Βασικά θέματα ...με μια ματιά:
Αναρτήσεις:

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

6.3. Το ψήφισμα της 15ης Μαΐου 2010.

 Δημοσιεύουμε εδώ το ψήφισμα που συντάχθηκε στις 15 Μαΐου από την Κίνηση Φορέων και Πολιτών, το οποίο συνυπέγραψαν οι παρόντες στην συγκέντρωση και απεστάλη σε τοπικά Μ.Μ.Ε. καθώς και σε αθηναϊκές εφημερίδες:

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΝΑΣ

  Ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας, εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης. Τα σημαντικά ερείπια οικοδομών, τάφων και άλλων κατασκευών κινδυνεύουν από πλήρη κατάρρευση ή διάβρωση, ενώ ο περιβάλλων χώρος βρίσκεται στο έλεος των ζώων και των καιρικών συνθηκών.
   Το μόνο άθικτο μέρος είναι ο καταχωμένος και σκεπασμένος με αμμοχάλικο τάφος, που περιμένει - μέχρι πότε άραγε; - την αποκατάσταση και ανάδειξή του από το κωφεύον Υπουργείο Πολιτισμού.
   Η πολύχρονη και πλούσια ιστορία μας δεν έχει ανάγκη από δεκάρικους λόγους και ψευδοπατριωτικές αναφορές. Επειδή πράγματι λαός χωρίς παρελθόν, θα είναι λαός χωρίς μέλλον, διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας να γνωρίσουμε την ιστορία μας, κι εμείς και τα παιδιά μας, να διδαχτούμε από αυτήν και να τη μοιραστούμε μετά με κάθε ημεδαπό ή αλλοδαπό ενδιαφερόμενο. Είναι ξεκάθαρη η σημασία της ανάδειξης των αρχαιολογικών μας χώρων και η ένταξή τους στην καθημερινότητα, η προσβασιμότητά τους και από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και από τον Έλληνα ή ξένο επισκέπτη ή μελετητή.
  Στα πλαίσια αυτά: 
- το να ταλαιπωρούμαστε κι εμείς και η ιστορία μας από τις αντιδικίες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και αρμοδίων,
- το να δικαιολογείται η εγκατάλειψη από το κράτος σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων, όπως αυτόν της Πελλάνας, από τις αμφιβολίες σχετικά με την έδρα των Τυνδαριδών, 
- το να γίνεται μία περιοχή μεγάλης ιστορικής βαρύτητας έρμαιο της γραφειοκρατικής αναλγησίας...
είναι ντροπή και αίσχος για όποιον θέλει να δηλώνει ότι μετέχει του ελληνικού πολιτισμού.
  Έτσι κι αλλιώς η αρχαιολογική επιστήμη ξεκινάει με αμφιβολίες, προχωρά με υποθέσεις και περνάει σε ανώτερο στάδιο με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες διαψεύσεις αυτών των πρόσκαιρων υποθέσεων. Γιατί, λοιπόν, εδώ οι διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις να καταδικάζουν τον αρχαιολογικό μας χώρο σε εγκατάλειψη;
  Στη βάση αυτή, συνειδητοποιώντας ότι μόνο αν συντονίσουμε τους αγώνες και τη διαμαρτυρία μας, μπορούμε να βοηθήσουμε πραγματικά τον τόπο, αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε μία
ΚΙΝΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ
με στόχο να διατηρηθεί, να αναδειχτεί και να προβληθεί η σπουδαία και πολύχρονη πολιτιστική μας κληρονομιά.
  ΚΑΛΟΥΜΕ, λοιπόν, όλους τους ευαισθητοποιημένους φορείς και πολίτες να πορευτούμε μαζί και να απαιτήσουμε από την Πολιτεία: 
- να προχωρήσουν οι απαιτούμενες ανασκαφικές και σωστικές εργασίες,
- να γίνει επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας και
- να επιστραφεί σε αυτούς που τον δημιούργησαν, δηλαδή στους κατοίκους του τόπου και της χώρας μας. 
  Επιφυλασσόμενοι για κάθε νόμιμη ενέργεια και με δεδομένη την πρόθεσή μας να βοηθήσουμε με εθελοντική εργασία, σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας:
Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ 15ης ΜΑΪΟΥ 2010.





Δεν υπάρχουν σχόλια: