Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Βεργαδέικα, Φουντέικα, Άγ. Κωνσταντίνος (Ρεγκόζενα), Αγόριανη, Γεωργίτσι, Αλευρού, Καστόρειο (Καστανιά), Λουσίνα, Ντεμήρου (Κάστωρ), Καστρί, Νέα Λιβερά, Σερβέικα, Bορδόνια (Λόπεση, Παπαδιάνικα, Επάνω Χώρα, Σουλήνα, Κάμπος, Όραχος), Καραβάς, [Σελλασία, Κονιδίτσα], Παρδάλι, Πελλάνα, Περβόλια
Με αυτή την καταπληκτική θέα του Ταϋγέτου μεγαλώσαμε στον τόπο μας ...από μικρά παιδιά

..κατά παράφραση του κόμικ "Asterix & Ovelix: "Σε ένα χωριό της Λακωνίας δυο ανυπότακτοι χωριάτες είπαν να φτιάξουν το δικό τους μπλογκάδικο"
Βασικά θέματα ...με μια ματιά:
Αναρτήσεις:

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ημερίδα για τους θησαυρούς της Β. Λακεδαίμονας

Β΄ Ιστορική και Αρχαιολογική Περιήγηση στη Β. Λακεδαίμονα
  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά η επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ιστορική και Αρχαιολογική Περιήγηση στη Βόρεια Λακεδαίμονα».
  Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Τετάρτη 10/8 στο Δημοτικό Σχολείο Αγόριανης, σε μία συνδιοργάνωση του οικείου Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου και του Δήμου Σπάρτης και με τη συμμετοχή του επιστημονικού υπεύθυνου κ. Λεωνίδα Σουχλέρη, αρχαιολόγου της ΛΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Αρκαδίας).
  Αξίζει να σημειωθεί, ότι η διοργάνωση αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο τον Αύγουστο του περασμένου έτους και αποτελεί την απαρχή της προσπάθειας για ανάδειξη της ιστορίας και των μνημείων της Βόρειας Λακεδαίμονος.
  Η Βόρεια Λακεδαίμονα, ως μια από τις σημαντικότερες περιοχές της Λακωνίας, αξίζει και πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο της ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας στην κοιλάδα του Ευρώτα και όχι μόνο, κάτι που προκύπτει από τις φιλολογικές και αρχειακές πηγές και αποδεικνύεται από τις μέχρι σήμερα πλούσιες ιστορικογεωγραφικές και αρχαιολογικές μαρτυρίες.
  Στην αρχή της εκδήλωσης απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Δημήτριο Α. Σπαντίδο για την προσφορά του στην ιστορική έρευνα των γεγονότων της Επανάστασης του 1821, αλλά και για την προβολή της Βόρειας Λακεδαίμονος και της ευρύτερης περιοχής του Ταϋγέτου.
  Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν αρχαιολογικά και ιστορικά τεκμήρια για τη συνεχή κατοίκηση της περιοχής από τη Μυκηναϊκή Εποχή έως και τους χρόνους της Επανάστασης του 1821, ενώ ερευνητικά στοιχεία εκτέθηκαν εν συνεχεία από τους συμμετέχοντες αρχαιολόγους.  
Συγκεκριμένα, ο αρχαιολόγος κ. Νεκτάριος Σκάγκος παρουσίασε νέα ιστορικο-γεωγραφικά δεδομένα για την τοπογραφία της περιοχής αλλά και την πολύτιμη μαρτυρία των τοπωνυμίων που μαρτυρούν την κατοίκησή της από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (2800-1100) έως και την Παλαιολόγεια περίοδο (1261-1460).
  Παράλληλα, τα πρώτα στοιχεία από την επιφανειακή έρευνα αλλά και σημαντικότατες μαρτυρίες από την έντυπη Χαρτογραφία, από τα Οθωμανικά και Βενετικά αρχεία (15ος-18οςαι.), για δύο βυζαντινές πολίχνες της Βόρειας Λακεδαίμονος, την Αγόριανη και την Κοτίτσα, παρουσίασε από την πλευρά του ο κ. Λ. Σουχλέρης. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στοιχεία για την ύπαρξη αυτών των δύο κωμών στην Ύστερη Βυζαντινή περίοδο (1261-1460) και ιδιαίτερα για την Κοτίτσα, τα πρώτα ίχνη κατοίκησης στην οποία εντοπίζονται τουλάχιστον από τις αρχές του 15ου αιώνα. 

  Στη συνέχεια της εκδήλωσης, η αρχιτέκτονας κ. Κωνσταντίνα Ντουβή, παρουσίασε το έργο  της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σπάρτης για τη δομική αποκατάσταση και τη συντήρηση των βυζαντινών ναών της Βόρειας Λακεδαίμονος και συγκεκριμένα προβλήθηκαν τα έργα ανάδειξης σε ναούς στο Καστρί, την Καστανιά, το Γεωργίτσι, την Αγόριανη και τον Λογκανίκο.
Νέα δεδομένα για τη συμμετοχή στην Επανάσταση του 1821 αγωνιστών από την Αγόριανη, αλλά και από τις κοινότητες της Επάνω Ρίζας Ταϋγέτου εξέθεσε ο κ. Δ. Σπαντίδος, ενώ η αρχαιολόγος της 5ης ΕΒΑ Σπάρτης κ. Ευαγγελία Πάντου παρουσίασε νέα στοιχεία για τους νεότερους ναούς της περιοχής και ιδιαίτερα τη συγκλονιστική ιστορία ανέγερσης του ενοριακού ναού Κοίμησης της Θεοτόκου από τους αγοριανίτες στρατιώτες, που συμμετείχαν στους Βαλκανικούς Πολέμους και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  Τέλος, ο ιστορικός και καθηγητής στην Σχολή Ικάρων κ. Κωνσταντίνος Λαγός, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Πολεμικής Αεροπορίας, παρουσίασε νέα στοιχεία για τη ζωή και το έργο των ηρώων πεσόντων αεροπόρων από το Γεωργίτσι της Βόρειας Λακεδαίμονος, που συμμετείχαν στην Μικρασιατική εκστρατεία και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εκτός από τις ανακοινώσεις, κατά την διάρκεια της ημερίδας λειτούργησε παράλληλα και έκθεση βιβλίου με θεματολογία για την ιστορία και την αρχαιολογία της Βόρειας Λακεδαίμονος, όπως επίσης φωτογραφική έκθεση για τα αρχαιολογικά μνημεία του βόρειου Ταϋγέτου και τις ανασκαφές στις πηγές του Ευρώτα. Ειδικό φωτογραφικό αφιέρωμα υπήρξε επίσης και για τους αγώνες των αεροπόρων στους Βαλκανικούς και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους από σπάνιο φωτογραφικό υλικό της Πολεμικής Αεροπορίας.
  Την ημερίδα κόσμησαν παράλληλα πληθώρα αρχαιολογικών ανακοινώσεων τοίχου (Posters) από τους αρχαιολόγους της ΛΘ΄ ΕΠΚΑ κ.κ. Σταμάτη Φριτζίλα, Λεωνίδα Σουχλέρη και Γρ. Γρηγορακάκη,  για ανασκαφές που διενήργησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του έργου του νέου αυτοκινητόδρομου Μεγαλόπολη-Λεύκτρο-Λογκανίκος-Σπάρτη, αλλά και σ’ όλη τη νότια Αρκαδία (Παλλάντιο, Ασέα, Μεγαλόπολη, Πετρίνα), καθώς επίσης η συμμετοχή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Αρκαδίας στην δράση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με θέμα «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011. Φωνές νερού μυριάδες».
  Μετά το τέλος της επιστημονικής ημερίδας, ο Σύλλογος ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν στο χώρο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης τα Πρακτικά της «Α΄ Ιστορικής και Αρχαιολογικής Περιήγησης στη Βόρεια Λακεδαίμονα», που εκδόθηκαν με την συνδρομή του Συλλόγου και του πρώην Δήμου Πελλάνας.
Την ημερίδα τίμησαν από πλευράς δήμου, ο υπεύθυνος σε θέματα Πολιτισμού και Παιδείας του Δ. Σπάρτης κ. Μάριος Τζωρζάκης, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπάρτης κ.κ. Κωνσταντίνος Φούρκας, Κωνσταντίνος Βλάχος, Ευάγγελος Βαλιώτης, Δημήτριος Αποστολάκος, Παναγιώτης Ρήγας, καθώς και οι σύμβουλοι της ΔΕ Πελλάνας κ.κ. Αντώνιος Καλομοίρης, Ευάγγελος Νικολακάκης και Γεώργιος Φουντάς.
  Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης το κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τις παραπάνω ανακοινώσεις αλλά και τις παράλληλες δράσεις, γεγονός που δέσμευσε τους διοργανωτές για την καθιέρωση της ημερίδας ως θεσμό.
  Θερμές ευχαριστίες απευθύνει ο διοργανωτής Σύλλογος στο Δήμο Σπάρτης, συνδιοργανωτή της ημερίδας, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του δημάρχου κ. Μ. Τζωρτζάκη και τους παρευρισκομένους δημοτικούς συμβούλους ο νέος Δ. Σπάρτης θα στηρίξει την προσπάθεια του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αγόριανης για την έκδοση και του δεύτερου τόμου των Πρακτικών της ιστορικής και αρχαιολογικής ημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: