Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Βεργαδέικα, Φουντέικα, Άγ. Κωνσταντίνος (Ρεγκόζενα), Αγόριανη, Γεωργίτσι, Αλευρού, Καστόρειο (Καστανιά), Λουσίνα, Ντεμήρου (Κάστωρ), Καστρί, Νέα Λιβερά, Σερβέικα, Bορδόνια (Λόπεση, Παπαδιάνικα, Επάνω Χώρα, Σουλήνα, Κάμπος, Όραχος), Καραβάς, [Σελλασία, Κονιδίτσα], Παρδάλι, Πελλάνα, Περβόλια
Με αυτή την καταπληκτική θέα του Ταϋγέτου μεγαλώσαμε στον τόπο μας ...από μικρά παιδιά

..κατά παράφραση του κόμικ "Asterix & Ovelix: "Σε ένα χωριό της Λακωνίας δυο ανυπότακτοι χωριάτες είπαν να φτιάξουν το δικό τους μπλογκάδικο"
Βασικά θέματα ...με μια ματιά:
Αναρτήσεις:

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Τι απέγιναν τα 100.000 ευρώ για τα Αρχαία της Πελλάνας;

Δημοσιεύθηκε σήμερα στο notospress.gr

"Βουλιάζουν οι μοναδικοί λαξευτοί τάφοι, ενώ η πολιτεία και πάλι είναι άφαντη..." 
 Γράφει ο Νίκος Μπακής. 
 Κύριε διευθυντά, σάλο έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η συγκλονιστική αποκάλυψη ενός βίντεο ντοκουμέντου, που έφερε για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας το notospress, με θέμα το πρωτοφανές έγκλημα που διαπράχθηκε εις βάρος του Βασιλικού Τάφου της Πελλάνας πριν από 10 χρόνια.
 Πριν καλά καλά δημοσιοποιηθεί, το άρθρο πήρε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα απροσδόκητα μεγαλειώδεις διαστάσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσω του διαδικτύου. Εκατοντάδες sites και blogs, τα οποία εξέφρασαν αμέσως το ενδιαφέρον τους, προέβαλαν ως πρώτο θέμα στις ιστοσελίδες τους το γεγονός αυτό, αφιερώνοντας μάλιστα εκτενές ρεπορτάζ, χαρακτηρίζοντάς το ως «την μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη του αιώνα, η οποία καταστράφηκε εν μιά νυκτί».  
 Αυτά τα συγκλονιστικά γεγονότα συνέβησαν, όταν το γραφείο Τύπου του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη ανακοίνωνε κονδύλιο ύψους 100.000 ευρώ προς την Ε΄ Εφορία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης (Ε΄ ΕΚΠΑ) για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στην Πελλάνα Λακωνίας.
 Δύο μήνες μετά όμως, ο μεγαλοπρεπέστατος, λαξευτός, θολωτός, βασιλικός Τάφος της Πελλάνας, ο μεγαλύτερος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στον κόσμο, βουλιάζει δυστυχώς μέσα στη λάσπη και στην αδιαφορία της γραφειοκρατίας, όπως ακριβώς και η ίδια μας η Χώρα. Αυτή τη στιγμή αφημένοι στο έλεος του Θεού είναι οι δυο μεγαλύτεροι τάφοι, πλημμυρισμένοι μέχρι επάνω από τις πρόσφατες καταιγίδες, με αποτέλεσμα τα μνημεία αυτά να κινδυνέψουν σοβαρά από επικείμενη κατάρρευση λόγω της σαθρότητας του εδάφους. Οι  περιφράξεις ξηλωμένες, ο χώρος αφύλαχτος και μπορεί να μπαινοβγαίνει οποιοσδήποτε θέλει και να σκάψει ή να κλέψει ανενόχλητος. Ένα πραγματικό ξέφραγο αμπέλι.
 Και όλα αυτά με την ανοχή, για να μην πω την «εύνοια», της Πολιτείας, η οποία για μία ακόμη φορά έχει γίνει άφαντη. Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει δει ή ακούσει τίποτα από τους αρμόδιους αρχαιολόγους της Ε΄ ΕΚΠΑ, να μας πουν τι απέγιναν τα 100.000 ευρώ ή πότε επιτέλους θα ξεκινήσουν οι υπάλληλοί τους τις εργασίες για τη συντήρηση των μνημείων.
 Και τέλος, ας είναι καλά τουλάχιστον οι Πελλανιώτισσες νοικοκυρές, οι οποίες μαζεύοντας καν'α τζόχι ή καβουράκι συντελούν κι αυτές στην καθαριότητα και στην προστασία του πολιτισμικού θησαυρού της Πελλάνας, αφού κανείς άλλος δεν ενδιαφέρεται για τη σωτηρία τους...

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ο χωμένος... τάφος της αρχαίας Πελλάνας

 Δείτε εδώ δύο αποκαλυπτικά βίντεο που παρουσιάζουν εικόνες από την είσοδο (διάδρομο) του πιο πρόσφατου μυκηναϊκού τάφου που ανακάλυψε ο καθηγητής Θεόδωρος Σπυρόπουλος ...πριν 10 χρόνια, ο οποίος παραμένει ακόμα - αν είναι δυνατόν - χωμένος και μπαζωμένος ...με αμμοχάλικο!!!
 Ο ίδιος ο καθηγητής εξηγεί όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα αυτό. Αναλογισθείτε μόνο ότι στα πλαϊνά τοιχώματα αυτού του διαδρόμου, όπως μας λέει ο ίδιος, υπάρχουν και δύο τάφοι (πιθανώς ανώτερων αξιωματούχων) που παρέμειναν ασύλητοι από την αρχαιότητα και επομένως θα πρέπει να περιέχουν σπουδαία και πολύτιμα ταφικά αντικείμενα...


Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

3ος χρόνος Πελλάνα-φανκλαμπ...


...Καλή Χρονιά... 
να μας γίνει αυτό το εκ προοιμίου "περίεργο" 2012 ...που μας ήρθε!
  ...Χρόνια Πολλά..!!!
 σε όλους τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες μας...

Αμήν και πότε... να γίνει πραγματικότητα εφέτος το γνωστό θέμα με τα αρχαία της Πελλάνας!!! 
Γι' αυτό και σας θυμίζουμε εδώ εκείνο ...το ποιηματάκι μας,
τον Θούριο της Πελλάνας