Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Βεργαδέικα, Φουντέικα, Άγ. Κωνσταντίνος (Ρεγκόζενα), Αγόριανη, Γεωργίτσι, Αλευρού, Καστόρειο (Καστανιά), Λουσίνα, Ντεμήρου (Κάστωρ), Καστρί, Νέα Λιβερά, Σερβέικα, Bορδόνια (Λόπεση, Παπαδιάνικα, Επάνω Χώρα, Σουλήνα, Κάμπος, Όραχος), Καραβάς, [Σελλασία, Κονιδίτσα], Παρδάλι, Πελλάνα, Περβόλια
Με αυτή την καταπληκτική θέα του Ταϋγέτου μεγαλώσαμε στον τόπο μας ...από μικρά παιδιά

..κατά παράφραση του κόμικ "Asterix & Ovelix: "Σε ένα χωριό της Λακωνίας δυο ανυπότακτοι χωριάτες είπαν να φτιάξουν το δικό τους μπλογκάδικο"
Βασικά θέματα ...με μια ματιά:
Αναρτήσεις:

Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Μπράβο, πατριώτη!! Η 1η επιστολή του Παν. Γεωργακόπουλου για την Αρχαία Πελλάνα

Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα notospress.gr [Σημ.: Οι έντονες υπογραμμίσεις είναι δικές μας]

30-01-2017: Επιστολή - «κατηγορώ» πολίτη για την Πελλάνα 
“Οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας”
Ο καταγόμενος από τη Λακωνία κ. Γεωργακόπουλος Παναγιώτης απέστειλε επιστολή στην Αρχαιολογική Υπηρεσία:

Γεωργακόπουλος Παναγιώτης του Σωτηρίου, 
Ήβης 4, 85100 – Ρόδος, Ελλάδα (Καταγωγή: Σπάρτη)
ΠΡΟΣ: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 
Αγησιλάου 59, 23100 – Σπάρτη, Ελλάδα 
26/1/2017

 Αγαπητοί κύριοι, 
αναφορικά με τις αρχαιότητες οι οποίες έχουν ανακαλυφθεί και αποκαλυφθεί στην Πελλάνα Λακωνίας έχουν ειπωθεί πολλά, αλλά δυστυχώς ΔΕΝ έχουν γίνει πολλά, ως οφείλαμε και οφείλατε.
Η ιστορία των αρχαιοτήτων στην περιοχή (όπως πολύ καλά γνωρίζετε) ξεκινά πριν περίπου ένα αιώνα (1926) και η κύρια ανασκαφή και αποκάλυψη πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1980 – 1995 από τον κ. Θ. Σπυρόπουλο, τον τότε Έφορο της Υπηρεσίας σας. Οι μνήμες των κατοίκων της περιοχής (συμπεριλαμβανομένου και του υπογράφοντος) είναι ακόμη νωπές από τις επισκέψεις στα «αρχαία» πλήθους απλού κόσμου και πολιτειακών παραγόντων (από την δεκαετία του ’80), στέλνοντας και αυτοί με την σειρά τους το «σήμα» του ξεκινήματος της ανακάλυψης και αποκάλυψης της ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΟΣ. Παρόλα αυτά οι ελπίδες δεν ευοδώθηκαν, καθώς οι προσπάθειες, οι οποίες ξεκίνησαν «καλπάζοντας», εγκαταλείφθηκαν στην μοίρα της νοοτροπίας μας.
Εν προκειμένω,
στην επίσημη ιστοσελίδα της Υπηρεσία σας (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Ε’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) στην ενότητα "Αρχαιολογικοί χώροι", αρμοδιότητας της Υπηρεσίας σας – Πελλάνα Λακωνίας, αναγράφεται αυτολεξεί: «… Έχει γίνει μελέτη στερέωσης και στέγασης του μεγάλου θολωτού τάφου από την Διεύθυνση Αναστηλώσεως Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά το έργο δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.». Επιπροσθέτως, αναφέρω ότι οι ανακαλύψεις χρονολογούνται από το 1.500 π.Χ. και τα αρχαία αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν κοσμούν το Μουσείο Σπάρτης.
Υπό το πρίσμα του ανωτέρου σχετικού χωρίου και δεδομένης της γενικότερης κατάστασης και αίσθησης των μνημείων της Πελλάνας (ελλιπής φύλαξη, μπάζωμα χώρων, ατελής περίφραξη με κίνδυνο σύλησης των μνημείων από τυμβωρύχους, μη εκτέλεση έργων ανάδειξης του χώρου, μη συνέχιση και ολοκλήρωση των ανασκαφών κ.ά.), παρακαλώ, όπως μου απαντήσετε στα ερωτήματα:
1. Γιατί σταμάτησαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές, δεδομένου ότι πρόκειται ή έστω υποστηρίζεται ότι πρόκειται για την Ομηρική πόλη Λακεδαίμων; Τι πράξατε για την χρηματοδότησή της συνέχισης τους;  
2. Γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί η στερέωση και στέγαση του μεγάλου θολωτού τάφου; Από πότε εκκρεμεί η σχετική μελέτη; Τι πράξατε για την χρηματοδότησή του έργου;  
3. Τι μέτρα λάβατε για την φύλαξη του μνημείου; Πότε έγινε τελευταία αναθεώρηση των προβλεπόμενων μέτρων φύλαξής του;  
4. Υπάρχει σχεδιασμός εργασιών για την περιοχή και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
Όπως αντιλαμβάνεστε το θέμα είναι και θα είναι πάντα επίκαιρο, καθώς μαζί με εμένα ενδιαφέρονται και οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς και όλος ο κόσμος, μεγαλωμένοι με το όνειρο κάποια στιγμή η ΠΕΛΛΑΝΑ – ΛΑΚΩΝΙΑΣ να τύχει από την Πολιτεία και τις Υπηρεσίες της, του εύρους της αναγνώρισης που της αξίζει. Οι προσπάθειες πίεσης προς Υπηρεσίες και παράγοντες, για την ανάδειξη των μνημείων θα συνεχιστούν αδιάκοπα, με μεγαλύτερο σθένος, με σύμπτυξη ευρύτερων δυνάμεων, αναζητώντας τους υπεύθυνους της εγκατάλειψης της προσπάθειας και σε αυτή την διαδρομή η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ οφείλει να είναι συμπαραστάτης.
Παρακαλώ, όπως μου απαντήσετε εγγράφως στα ανωτέρω ερωτήματα, λόγω του εύλογου του ενδιαφέροντος γενικότερα, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών που ορίζονται από την νομοθεσία, χωρίς να καταφύγετε σε κοινοτοπίες της μορφής «δεν γνωρίζουμε…», «οι προηγούμενοι…» κλπ., καθώς η διοίκηση έχει συνέχεια και μέσω των αρχείων της ανατρέχει στο παρελθόν.
Μετά τιμής
Γεωργακόπουλος Παναγιώτης
Κοινοποείται:
1. Μέγαρο Μαξίμου, Γραφείο Πρωθυπουργού, Ηρώδου του Αττικού 19, 10674, Αθήνα
2. Υπουργείο Πολιτισμού και Άθλησης, Γραφείο Υπουργού, Μπουμπουλίνας 20-22, 10682, Αθήνα
3. Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας, Μπουμπουλίνας 20-22, 10682, Αθήνα
4. Βουλευτή Λακωνίας Αραχωβίτη Σταύρο, Μητροπόλεως 1, 10557, Αθήνα
5. Βουλευτή Λακωνίας Δαβάκη Αθανάσιο, Σέκερη 1, 10671, Αθήνα
6. Βουλευτή Λακωνίας Γρηγοράκο Λεωνίδα, Κων. Παλαιολόγου 43, 23100, Σπάρτη
7. Περιφέρεια Πελοποννήσου, Γραφείο Περιφερειάρχη, Πλ. Εθν. Μακαρίου, 22100, Τρίπολη
8. Δήμο Σπάρτης, Γραφείο Δημάρχου, Ευαγγελίστριας 85-87, 23100, Σπάρτη
9. Δημοτική Ενότητα Πελλάνας, Γραφείο Τοπικής Ενότητας, Καστόρειο, 23059, Καστόρειο Λακωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: