Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Βεργαδέικα, Φουντέικα, Άγ. Κωνσταντίνος (Ρεγκόζενα), Αγόριανη, Γεωργίτσι, Αλευρού, Καστόρειο (Καστανιά), Λουσίνα, Ντεμήρου (Κάστωρ), Καστρί, Νέα Λιβερά, Σερβέικα, Bορδόνια (Λόπεση, Παπαδιάνικα, Επάνω Χώρα, Σουλήνα, Κάμπος, Όραχος), Καραβάς, [Σελλασία, Κονιδίτσα], Παρδάλι, Πελλάνα, Περβόλια
Με αυτή την καταπληκτική θέα του Ταϋγέτου μεγαλώσαμε στον τόπο μας ...από μικρά παιδιά

..κατά παράφραση του κόμικ "Asterix & Ovelix: "Σε ένα χωριό της Λακωνίας δυο ανυπότακτοι χωριάτες είπαν να φτιάξουν το δικό τους μπλογκάδικο"
Βασικά θέματα ...με μια ματιά:
Αναρτήσεις:

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού στον Παν. Γεωργακόπουλο

Δημοσιεύθηκε στο notospress.gr στις 14/6/2017 με τίτλο:
Τελικά, ποιος φταίει για την υποβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Πελλάνας;

“Με Υπουργική Απόφαση του 11/2004 δεν επιτρέπεται επ’ αόριστον η ανασκαφή στο μυκηναϊκό νεκροταφείο της Πελλάνας - Έχει ζητηθεί από Δ. Σπάρτης και Π. Πελοποννήσου προστατευτικό έργο στον παρακείμενο χείμαρρο ”

 Το Υπουργείο Πολιτισμού, ανταποκρινόμενο στην επιστολή του συμπολίτη μας Παναγιώτη Γεωργακόπουλου αλλά και σε σχετική αναφορά του Λάκωνα βουλευτή της ΝΔ Θανάση Δαβάκη που υπεβλήθη υπόψη του στις 9/2/2017, έδωσε με επιστολή του χρήσιμες πληροφορίες για το ιστορικό των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας, το παρασκήνιο αυτών αλλά και τα διάφορα έργα απαλλοτρίωσης, φύλαξης και συντήρησης του χώρου.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το ιστορικό των ανασκαφών στην  επιστολή σημειώνεται:
«Σχετικά με την ανασκαφή στη θέση «Παλαιόκαστρο Πελλάνας» σας ενημερώνουμε ότι τον Ιούλιο του 2004 χαρακτηρίστηκε ως συστηματική και ζητήθηκε από τον αιτούμενο την ανασκαφή κ. Θ. Σπυρόπουλο να προσκομίσει τα απαιτούμενα όπως ορίζονται από το Νόμο προκειμένου να οριστεί ως Διευθυντής. […] Τον Νοέμβριο του 2004 εγκρίθηκε η συνέχιση εργασιών φροντίδας του ανασκαμμένου χώρου και διευθέτησης των όποιων εκκρεμοτήτων στην Πελλάνα  Λακωνίας του έτους 2004, οπότε δεν θα λάμβανε χώρα συστηματική ανασκαφή. Ορίστηκε ότι η συστηματική ανασκαφική έρευνα θα λάμβανε χώρα εντός του 2005 και θα επικεντρωνόταν στον κύριο και επί σειρά ετών ανασκαπτόμενο χώρο του Παλαιοκάστρου και ότι σε αυτήν τη φάση ο μυκηναϊκός τάφος δεν θα ανασκαπτόταν ούτε από τον κ. Θ. Σπυρόπουλο ούτε από την (τέως) Ε Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Λακωνίας.
[…] Τον Ιούνιο του 2005 ορίστηκε ως Διευθυντής της συστηματικής ανασκαφής την Πελλάνα Λακωνίας ο κ. Θ. Σπυρόπουλος και του ζητήθηκε να καταθέσει συγκεκριμένο πρόγραμμα ανασκαφών και χρονοδιάγραμμα για το έτος 2005 προκειμένου να εισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την κατά Νόμο Γνωμοδότηση. Ζητήθηκε ακόμη κατά την εκπόνηση του προγράμματος να ληφθεί υπόψη ο όρος της Υπουργικής Απόφασης του 11/2004 περί διενέργειας ανασκαφής μόνο στον χώρο της ανασκαφής στην περιοχή του Παλαιοκάστρου Πελλάνας. Τον Οκτώβριο του 2005, μετά από Γνωμοδότηση του ΚΑΣ εγκρίθηκε το πρόγραμμα ανασκαφών για το έτος 2005 με όρους υπό την εποπτεία της (τέως) Ε Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Λακωνίας και συγκροτήθηκε πενταμελής επιτροπή αυτοψίας για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της ανασκαφής.
Το επόμενο έτος, την 25/9/2006 πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας αυτοψία επιτροπής του ΚΑΣ οι προτάσεις της οποίας εγκρίθηκαν.
Σύμφωνα με αυτή έπρεπε:
-Για λόγους άμεσης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Πελλάνας να ληφθούν μέτρα στερέωσης, προστασίας και ανάδειξης των ανεσκαμμένων κτισμάτων και των τάφων της περιοχής
-Να υποβληθεί αναλυτική πρόταση από τη ΓΔΑΜΤΕ σχετικά με την αποχωμάτωση, στερέωση και έρευνα του προσωρινά καταχωμένου μυκηναϊκού τάφου στη θέση Πελεκητή
-Να προωθηθεί η διαδικασία κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου της Πελλάνας
-Να προωθηθεί άμεσα το θέμα των απαλλοτριώσεων στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Πελλάνας
-Να κατατεθούν από τον ανασκαφέα τα ημερολόγια και λοιπά στοιχεία τεκμηρίωσης της ανασκαφής και να ληφθεί μέριμνα για τη μελέτη και δημοσίευση των κινητών και ακινήτων ευρημάτων από τον ανασκαφέα εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.
Από τον έλεγχο του αρχείου της Εφορείας δεν προκύπτουν στοιχεία για διενέργεια ανασκαφικής έρευνας από τον κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο στην Πελλάνα Λακωνίας κατά το έτος 2005 ούτε για την υποβολή ανάλογου αιτήματος για το έτος 2006. Ο κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος με το από 18/6/2007 αίτημά του προς το ΥΠΠΟ και την Ε ΕΠΚΑ ζήτησε για το έτος 2007 έγκριση διενέργειας ανασκαφής στον μυκηναϊκό τάφο στη θέση «Πελεκητή-Σπηλιές» Πελλάνας. Με έγγραφο της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ γνωστοποιήθηκε στον κ. Σπυρόπουλο ότι δεν ήταν δυνατή η εξέταση του εν λόγω αιτήματος και ότι πριν την κατάθεση οποιουδήποτε νέου αιτήματος θα έπρεπε να λάβει κατ’ αρχήν υπόψη τους όρους της προαναφερθείσας απόφασης».
 Όπως φαίνεται λοιπόν, με υπουργική απόφαση που υπεγράφη από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Καραμανλή, από τον Νοέμβριο του 2014 απαγορεύεται η ανασκαφική δραστηριότητα στο χώρο του μυκηναϊκού νεκροταφείου στη θέση Σπηλιές-Πελεκητή της Πελλάνας.
Ως προς τις απαλλοτριώσεις, στην επιστολή του ΥΠΠΟΑ αναφέρεται ότι «για τον εν λόγω Αρχαιολογικό Χώρο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας υπέβαλε για τα περαιτέρω στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ μελέτη απαλλοτρίωσης τριών αγροτεμαχίων εντός των οποίων χωροθετούνται οι τάφοι του νεκροταφείου».
Ως προς τη φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου αλλά και την επισκεψιμότητά του, το ΥΠΠΟΑ σημειώνει ότι «Ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος του Μυκηναϊκού νεκροταφείου της Πελλάνας στη θέση Σπηλιές-Πελεκητή όπου χωροθετούνται οι θολωτοί τάφοι των οποίων τα κινητά ευρήματα έχουν μεταφερθεί και φυλάσσονται ασφαλώς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, είναι περιφραγμένος με περίφραξη βαρέως τύπου. Περιοδικούς ελέγχους στον χώρο διενεργεί το επιστημονικό και φυλακτικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.
Η Διεύθυνση Αναστήλωση Αρχαίων Μνημείων έχει προκρίνει τη σύνταξη των απαιτούμενων μελετών στο πλαίσιο της συντήρησης και της προστασίας του σπουδαίου αυτού μνημειακού χώρου με την προοπτική να καταστεί επισκέψιμος και οργανωμένος. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας ολοκλήρωσε πρόσφατα τη θεμελιώδη για την εξέλιξη και των άλλων μελετών φωτογραμμετρική αποτύπωση των τάφων του μυκηναϊκού νεκροταφείου. Περαιτέρω μελέτες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δράσης για το έτος 2017.
Η επίσκεψη του εξέχοντος μνημειακού συνόλου καθίσταται δυνατή μετά από συνεννόηση με την Υπηρεσία. Ήδη δε από το θέρος του 2016, με σχετική ενημέρωση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, η επισκεψιμότητα εξυπηρετείται με άνοιγμα του Αρχαιολογικού Χώρου προς το κοινό σε προκαθορισμένες ημερομηνίες».
 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που δίνονται για τη συντήρηση και προστασία του αρχαιολογικού χώρου από φυσικά φαινόμενα. «Στον μεγάλο θολωτό τάφο έχουν λάβει χώρα εργασίες στερέωσης και έχει κατασκευαστεί στέγαστρο την χρονική περίοδο 1997-1998», λέει το ΥΠΠΟΑ. Συνεχίζει όμως σημειώνοντας ότι «Όσον αφορά τα προβλήματα με τον παρακείμενο χείμαρρο, η Υπηρεσία έχει ενημερώσει αναλυτικά το Δήμο Σπάρτης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για το πρόβλημα ζητώντας τη συνδρομή στον καθαρισμό του χειμάρρου και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί όπως και στη διερεύνηση της δυνατότητας υλοποίησης μελέτης και έργου που να αφορούν την διευθέτηση και μόνωση της κοίτης του χειμάρρου τουλάχιστον σε μήκος 100 μέτρων με στόχο την προστασία του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου του Μυκηναϊκού νεκροταφείου της Πελλάνας στο διηνεκές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: